Mari Boine

Mari Boine

Mari Boine spilte sist på Månefestivalen i 2014 og skapte en magisk stemning i Gamlebyen med sin nå legendariske konsert. Nå er hun aktuell med ny skive, " See the Woman", sin første engelskspråklige. Etter utallige oppfordringer står hun igjen på scenen på Månefestivalen fredag 21. juli. 

Boine er en av Norges mest kjente og kjære artister og trenger vel knapt noen nærmere presentasjon. Hun er vår fremste representant for det som kalles verdensmusikk. En merkelig betegnelse, men så har hun også en helt spesiell plass i folks hjerter. Med sin musikk påvirket av religion, samisk kultur, rock, jazz og andre urfolks kultur, kan en nesten si hun har sin helt egen sjanger. Med sin særegne stemme og musikalske stemningsbilder trollbinder hun folk over hele verden.

Med Gula Gula (1989) fikk Boine sitt gjennombrudd, både i Norge og internasjonalt. Etter det har det vært en rekke utgivelser og hun har skapt seg et stort trofast internasjonalt publikum. Også her i Fredrikstad og Østfold vet vi hun har mange svorne tilhengere.

Nå er Mari Boine tilbake med sitt første studioalbum på 8 år, og legger i den forbindelse selvsagt ut på turné. Det en stor ære for oss å få besøk av henne og hennes band på Månefestivalen!

Det var nok flere som hevet et øyebryn eller to da de fikk vite at hun nå skulle synge på engelsk, men et unisont kritikerkorps har omfavnet «See The Woman». Albumet har fått terningkast 5 over hele linja, og Aftenposten mener hun virkelig kommer under huden på lytterne. Videre kaller de det «en fantastisk sfærisk meditasjon full av melankoli og mystikk», med «meningsfulle sanger som bærer i seg både en indre kraft og en ytre skjønnhet»

Dagsavisen er også imponert, og gir oss også en pekepinn på hva vi kan forvente i live-formatet: ”Mari Boines «See The Woman» med engelske tekster er en åpenbaring på flere vis, og gjør inntrykk i all sin enkle kompleksitet. Kraften som ligger i materialet kan man lett se for seg vil eksplodere når det treffer publikum fra konsertscenen, selv om vi ikke et sekund tror at den nye språkdrakten vil bringe Boine fullt og helt ut av det samiske språkfeltet.”

Den samiske aktivisten og sangeren har ikke helt funnet på seg selv på nytt. Men hun har realisert drømmer fra hennes ungdom og på den måten utvidet hennes repertoar på en forbløffende måte. "See The Woman" er et eterisk, berikende og gjennomgående nydelig stykke kunst. Og at hun fra før av innehar en magnetisk scenekraft er utvilsomt. Så det er bare å sikre seg billett, dette kommer til å bli noe utenom det vanlige!

Mari Boine har mottatt en rekke priser og utmerkelser, bl.a. flere Spellemannpriser, Ole Vig-prisen og Nordisk sameråds ærespris. Og i 2003 mottok hun Nordisk Råds Musikkpris. I 2013 ble Boine utnevnt til statsstipendiat, og i 2015 ble hun innlemmet i Rockheim Hall of Fame.

Hjemmeside: http://www.mariboine.no/
Fanclub: https://www.facebook.com/MariBoineFanclub

Foto: Gregor Hohenberg


Legg igjen en kommentar