Månefestivalen som arena for økologi, miljø- og klimaspørsmål.

Green Side of the Moon er miljøaktivitetene til Månefestivalen. Vi har siden oppstarten fokusert mye på miljø, økologi og å skape en kreativ og inkluderende festival. Månefestivalen ønsker å være en arena som skaper debatt, engasjement og inspirerer til handling.

Utgangspunktet for vårt engasjementet er en voksende uro for fremtiden, men også glede overå ta vare på vårt livsgrunnlag. Det kan ikke lenger være tvil om at vår sivilisasjon står overfor grunnleggende endringer hvis vi skal unngå klimakrise og økologisk sammenbrudd – til det er den vitenskapelige dokumentasjonen for omfattende.

Mange alternative løsninger og initiativer er på fremmarsj, og vi tror viljen til forandring ligger latent både i organisasjoner, forvaltningen og hos enkeltmennesket. Vi trenger imidlertid mange flere og slagkraftige arenaer som bidrar tilå utløse dette potensialet.

Green Side of the Moon er Månefestivalens bidrag til å sette søkelys på utfordringer ved dagens system og inspirerere til nye tenkemåter og handling!

Alle aktiviteter finner sted på Månefestivalens miljøtorg, på Dunkejongården eller i Månefestivalens hage på torget. Annonseres endelig samme dag, følg med på facebook og oppslag på infoskjermer for informasjon!

 

LØRDAG 22. JULI

12:00 Skoghagen -- en ny, grønn revolusjon?
En presentasjon ved Guren Efferus fra Efferus Veksthus

Oppdag gleden ved å utvikle en grønnsaks- eller frukthage som oppretholder seg selv på samme måte som skog -- uten vann, gjødsling eller plantevernmidler. Grønnsaker, frukt-, bær- og nøttevekster er næringskrevende og ofte ekstra utsatt for sykdommer og skadeinsekter. Ved å legge til rette for samspill sopp, insekter, jordliv og systemplanter kan man få et slikt naturbasert system til å fungere uten store inngrep. 

13:00 Penger har et ansikt. Cultura Bank omsetter i praksis en ny bankkultur som hensyntar mennesker og miljø.
Presentasjon ved Christina Andersson, Cultura Sparebank

Hør mer om hvordan dine sparepenger enten kan bidra til å hjelpe andre og investeres i gode miljøtiltak eller i motsatt feil bidra til sosial urettferdighet og miljøskadelige investeringer. 

14:00 Matsvinn i norsk dagligvarehandel.
Presentasjon ved Paula Capodistrias, forsker og agroøkolog

Norske daglivarebutikker kaster hvert år i overkant av 60.000 tonn spiselig mat. Samtidig forteller organisasjoner som distribuerer overskuddsmat at de ikke har nok mat til å dele ut til de som trenger det. En nylig inngått bransjeavtale om matsvinn har som mål at matsvinnet fra dagligvarehandelen skal halveres innen 2030. Paula Capodistrias er forskeren bak Fremtiden i Våre Henders rapport om matsvinn.

14:30 Bevisst lederskap og Qi Gong.
Workshop ved Pamela Hiley, Norsk Taji Senter

Hvordan kan vi utvikle folk og organisasjoner gjennom bevisst lederskap? Hva skal til for å være en god leder? Hør om bevisst lederskap, skaff deg litt jording samtidig som vi "planter et frø av stillhet" og trener litt Qi Gong. 

15:00 The importance of seeds
Panel diskusjon ved Elin Wyller (Oslo frøbibliotek), Natalie Keene (Ås frøbibliotek), Jasper Kroon (Solhatt Økologiske Hagebruk)

A panel discussion with three people passionate about seeds. Discussion will include point of views on seeds: growing/saving and accessing/sharing, heritage varieties and plant diversity.

16:00 Takhageprosjekt Oslo
Presentasjon ved Morten Lønmo, Tak for Maten

Tak for Maten! Hør om utviklingen av et helt nytt konsept for dyrking av mat på byens tak. 

FORFATTERNES KLIMAAKSJON
17:00 - 18:00 Torvet i Gamlebyen (Gamlebyen Kulturhus ved regn)

I samarbeid med Månefestivalen feirer Klimaaksjonen Fredrikstads 450 årsjubileum med morsomme, krasse og tankevekkende dikt, hvorav flere er skrevne for anledningen. Seks poeter, en trompetist og en trommeslager marsjerer inn på kongens torv i Gamlebyen denne ettermiddagen. Vi markerer også Fredrikstad-erklæringen for en bærekraftig utvikling av lokalsamfunnene.

 

SØNDAG 23. JULI

13:00 Nabolagshager
Presentasjon ved Helene Gallis, Nabolagshager

Nabolagshager er et byrå for byøkologi med lang erfaring innenfor urbant landbruk og innovative byromsprosjekter som legger tydelig vekt på raushet og helhetlig tenking. I foredraget deles erfaringer fra to konkrete prosjekter hvor dyrking brukes som et verktøy for å oppnå sosiale målsettinger.

14:00 Hva er andelslandbruk?
Paneldiskusjon med Andreas Bjørnebye og Karianne Nes

Andelslandbruk i Østfold og Norge - nå og i fremtiden. Hva er andelslandbruk? Nåsituasjon og fremtidsmuligheter for andelsidèen. Hør fra to andelslandbruk i Fredrikstad: Store Dale Gård og Nes Andelsgård. 

15:00 Lag din egen kaffeskrubb
Workshop ved Siri Mittet, Gruten AS

Gruten er en innovativ og fremtidsrettet virksomhet som oppsirkulerer kaffeavfall! Fra dette sorte gull skaper de spennende produkter og bidrar til økt kunnskap og bevissthet knyttet til denne fantastiske kaffegruten.

Lær om bruk av kaffegrut -- og lag en økologisk kaffeskrubb til kroppen! 

16:00 Veganism
Presentasjon ved Emily Holmes, Vegans in Ås

Veganism: a lifestye choice. Better for the planet and better for you!

 


Hovedsamarbeidpartnere


obos logo

ng

newwave

fredrikstad blad logo

Samarbeidspartnerelille nøttefabrikken

motor-forum

ng

Partnererema

fargerike logo

enjoy logo

techweb digitalbyrå

scandic logo

am logo

Bidragsyterenorsk-kulturfond logo

fredrikstad-kommune.jpg logo

ostfold-f.kommune
FØLG OSS PÅ FACEBOOK