Årets festivalkunstner Solveig Egeland

Årets festivalkunstner Solveig Egeland

Månefestivalen er spesielt stolte av å presentere årets festivalkunstner, Solveig Egeland. Hennes kunst har miljø, engasjement og fremtidshåp i fokus, topp kjemi med Månefestivalens verdier. Vi kunne ikke fått en bedre egnet festivalkunstner, tusen takk til Solveig for at hun stiler opp!

Vernisage onsdag 25. juli kl. 19.00 i Kasernen på torget.

- HOPE, THE WAKING DREAM 

Solveig Egelands visjon er å bringe mennesker og natur sammen. Med faglig og kreativ tilnærming har hun i 10 år brukt kunst som et virkemiddel for å sette dagsorden på en annerledes måte. Målet hennes er å favne flest mulig, skape refleksjon og varige holdningsendringer.

Det begynte i rullesteinene utenfor Lista Fyr med tre små hytter. Spørsmålet hun ønsket å undersøke var hva man egentlig trenger for å være lykkelig. Svarene uteble ikke. Hyttene var fullbooket hver natt. Folk strømmet til, og erklærte sin kjærlighet til de enkle gledene. En natt i Nyperosa med utsikt rett ut i Nordsjøen til lyden av bølgenes sang – det satte spor og gav mersmak. Kunstnerens lille stunt ble hennes levebrød. I 7 år reiste hun land og strand rundt og oppførte fargerike installasjoner på spektakulære steder i nasjonalparker fra Farsund i sør, til Svalbard i Nord. 

Egeland markerte seg allerede i 2010 som aktiv i kampen mot marin forsøpling gjennom prosjektet OceanHope, hvor hun har lagt ned 100-vis av dugnadstimer i å rydde strender, undervise skoler, barnehager og skape tankevekkende og håpefulle byggverk av søppelet. Hennes visjon og drivkraft har vært å vise at det finnes håp når vi evner å forvandle vondt til godt. Plast i havet betyr fare, plast på rett sted er en ressurs. I år er hun og OceanHope-teamet tilbake på Lista Fyr – denne gang for å bygge en jordklode bestående av trekanter i ulike størrelser kledd med plast plukket langs strendene. Installasjonen heter Tell Us, fordi, som Solveig sier: - vi må snart begynne å lytte til hva naturen prøver å fortelle oss.

Solveig er opprinnelig fra Kvinesdal men flyttet til Fredrikstad som 14 åring og har gått både ungdomsskole og videregående her. Etter det har hun vært ute i verden, men tilbud som kulturrådgiver i Borg bispedømme brakte henne tilbake til oss – og Gamlebyen. I regi av Borg bispedømmeråd er hun nå kunstnerisk leder for sitt aller største prosjekt noen gang; Håpets katedral. Et 100 m2 stort flytende byggverk reises på dugnad i det maritime miljøet på Isegran – på en tradisjonell Fredrikstadpram. Reisverker er inspirert av stavkirkene og taket består av plast fra havet. Katedralen er for alle religioner, fordi havet og håpet tilhører alle.

Til Månefestivalens torg kommer en modell av katedralen, en liten «skriftestol». Her inviteres publikum inn til en stille stund for havet, og kanskje legge fra seg noen av sine miljøsynder. I kasernas flotte rom vil Solveig Egeland ta oss med på ei reise gjennom vakker natur og vi får følge prosessene bak 20 av kunstnerens verk.

Velommen til vernisage kl 19.00 i Kaserna på torget og Åpningsfest med konsert med Myrull i Gamlebyen kulturhus kl. 21.00, gratis adgang.

Duoen fra Flekkefjord er kjent for sine særegne og trolske låter. Musikken tangerer både rock, pop og etniske folketoner. Siden oppstarten I 2010 har Myrull deltatt på by:Larm, utgitt tre album og spilt på en rekke festivaler og klubber. Pressen har kun trillet gode terninger, og de er blitt sammenlignet med bl.a. Vamp, Savage Rose, Gåte og Melissa Horn. Av Skandinaviske viseforum presentert som en av de mest lovende artistene i Norden innen sin sjanger. Sist men ikke minst: Myrull leverer kraftfulle, gåtefulle og ærlige tekster – på norsk. Frontfiguren Rebecca Reimers har en særegen scenepersonlighet; tøff og med stor stemme. Publikum kan glede seg til en intim musikalsk opplevelse – som samtidig gløder av energi.


Legg igjen en kommentar