De Press

De Press

Lørdag 27. juli får vi et gjensyn med Andrej Nebb etter sterkt press fra publikum. De Press spilte til enorm jubel på Månefestivalen den gang vi holdt til på Værsteområdet. 

Det var våren 1980. Andrej Nebb (Andrzej Dziubek), musiker av polsk bakgrunn, hadde sluttet i gruppen Pullout og dannet bandet De Press med Jørn Christensen på gitar og Ola Snortheim på trommer og selveste Andrej på bassgitar og vokal.  

Med rask kjemi som oppstod mellom dem utga de en singel som het "Produkt". Poenget var at alt skulle gjøres på egen label, uavhenging av store plateselskaper. I verden foregikk det kald krig mellom supermakter. I Polen streiket arbeiderne i Gdansk på Lenin skipsverft og det ble opprettet en uavhengig fagforening "Solidarnosc".

I 1981 utga De Press sin første plate, "Block to block". Andrej, som var politisk flyktning fra Polen, skrev tekster som  ga inntrykk av situasjonen i østblokken og den kjente engelske produsenten John Leckie stod for lyden på platen. 

Sommeren 1981 reiste De Press på turné i Polen og spilte også på det kjente skipsverftet i Gdansk. Jørn Christensens kjempeenergiske gitarspill og Ola Snortheims kraftige trommeslag og ikke minst Andrejs skrikende vokal gjorde denne skiva til en verdifull opplevelse. "Block to block" ble tildelt Spellemannsprisen i 1982 og har siden den gang blitt en klassiker i norsk rock. Sangen "Bo jo Cie kochom" er fram til nå den mest kjente hitlåta i Polen. 

Høsten 1981 ga de ut en maxi-singel med låter som bl.a. "Lars Hertevig" og "Fiskepudding". Der kunne Andrej Nebb vise fram sin kunsteriske bakgrunn.

I 1982 ble bandet oppløst. Platen "On The Other Side" som kom ut i 1983 består av live-versjoner av gamle låter. Bandet hadde sitt comeback i 1990 og utga neste plate "The Bolshov Trio". Siden 1990-årene har gruppa, både med norske og polske musikere, utgitt flere plater i Norge og Polen.

Tekstene er skrevet på norsk, polsk og engelsk og har sin bakgrunn i norsk og polsk folklore og poesi, samt europeisk nywavemusikk. Bandets konserter er spennende happeninger som tiltrekker seg stort publikum. De åpner ofte med hammer og ambolt og det brukes i tillegg vinkelsliper som gir meget energisk effekt.

For tiden har bandet med seg Helge Hovland på gitar, Atle Rakvåg på bass, Jonas Kjærnsrød på trommer og selvsagt Andrej Nebb som vokalist.


Legg igjen en kommentar